Полезни съвети при избор на адвокат

  1. Преценете какъв точно е вашият случай и от какви правни услуги имате нужда. Дали става въпрос за трудово право, търговски дела, недвижими имоти, наказателни дела или друго? Трябва ли ви адвокат, владеещ добре чужд език? Къде търсите адвокат – в София, Варна или в друг град/район?
  2. Според Закона за адвокатурата, адвокатските дружества нямат право да се саморекламират, затова разчитат на препоръки. Посъветвайте се с близки и приятели, използвали услугите на юрист за подобен на вашия казус. Важно е да знаете, че техният случай може да се различава от вашия, както и какви са техните критерии за добър адвокат.
  3. Имайте едно наум и не наемайте адвокат, без да сте се срещнали и поговорили с него.
  4. Прочетете отзивите за правни специалисти в интернет и социалните мрежи. Отсейте мненията, които касаят случаи, близки до вашия или споменават качества, които и вие търсите.
  5. Направете собствено проучване – има много онлайн ресурси, които ще помогнат да намерите адвокати във вашия район и да видите областите им на специализация. Проверете образованието и професионалния им опит. Обърнете внимание как изглежда онлайн страницата на съответния адвокат/ адвокатска му кантора, какво е съдържанието – има ли специални страници за контакти, общи условия, политика за защита на личните данни и други. Вижте какви са постиженията на избрания от вас специалист – сфери на специализация, проекти и успешни казуси, дали има нещо, което ви притеснява.
  6. Проверете онлайн дали даденият адвокат е вписан в Адвокатския регистър и в Адвокатската колегия на съответния град. В България адвокатски колегии имат всички области, а Висшият адвокатски съвет играе ролята на висш орган на адвокатурата. Това означава, че ако търсите адвокат в София, трябва да проверите Софийската адвокатска колегия.
  7. Обърнете внимание дали кантората, в която работи адвокатът, е с добра репутация и удобна локация за вас.
  8. Селектирайте потенциално добрите адвокати и говорете по телефона или най-добре лично. Повечето ще се съгласят на безплатна кратка консултация, за да преценят случая ви и съответно вие тях, за да вземете решение. В тази връзка, не забравяйте да попитате дали първоначалната консултация е платена.
  9. Консултирайте се внимателно с адвокатите, дори да се намират в друг град. Често се случва по-опитните и добри адвокати по търговски и граждански дела да се намират извън вашия град. Проверете предварително дали трябва да заплатите за запознаването на адвоката с вашия случай. Някой специалисти предлагат безплатна консултация с адвокат, за да преценят дали могат да бъдат полезни на клиента.
  10. Добре е да си набележите предварително въпросите и съществените моменти, които искате да бъдат разяснени по време на разговора. Това би помогнало и на юриста да се подготви по-добре, а вие да получите по-пълноценна първоначална информация.
  11. Не избирайте първосигнално адвокат, препоръчан без нито един довод или с общи аргументи като “той си знае работата”.