Както казват по-мъдрите хора, човек, колкото и добре да живее, накрая се жени/омъжва. Има хора, които остават заедно до края на живота си, но има и такива, които в един момент разбират, че не искат да бъдат заедно и се разделят. Точно тогава, съпрузите, които искат развод, трябва да знаят някои основни неща. 

1. Интересни факти

Анализите сочат, че четири пъти повече жени, отколкото мъже, са поискали скъсване на брачните окови. Най-често посочваната причина за раздялата е баналното „несходство в характерите“. Следват обвиненията към половинката в алкохолизъм, наркомания и пристрастеност към хазарта. Изневяра на партньора е едва на пето място, а на едно от последните места, но пък любопитно, е твърдението, че партньорът се е оказал с хомосексуални наклонности и това се е установило по време на брака.

Всеки втори брак у нас приключва с развод до десетата година, съобщават още статистиците. Социолозите са категорични, че критичната възраст за разтрогване на брак е 38-42 години. Причината е, че преди 10-15 години хората се женеха на по 20-23 години. А късната женитба, която напоследък се наблюдава като тенденция, дава по-голяма гаранция за здраво семейство.

Сключването на граждански брак е значимо събитие в живота на хората и е първото условие да има развод. Не винаги този „доброволен съюз между мъж и жена” (в България не са допустими еднополови бракове) продължава цял живот, а понякога, дори, трае много кратко време. Разбира се, причините както за сключване на граждански брак, така и за развод са строго индивидуални.

2. Мога ли да се разведа без съдействието на адвокат.

КАТЕГОРИЧНО ДА!

Но не препоръчвам този вариант. За да бъдете  по-спокойни в подобна житейска ситуация е наложително да се консултирате с адвокат за да получите качествена правна помощ.

3. Колко начина има на развод

Съгласно действащото законодателство бракът може да бъде прекратен с развод по два начина: по взаимно съгласие и по исков ред. Възможно е по време на развод по исков ред да се постигне съгласие по всички въпроси и да се премине към развод по взаимно съгласие. 

4. Колко струва развод по исков ред

Разбира се почти всеки се интересува каква е цената на един развод по взаимно съгласие. В масовият случай, тя е доста по-ниска от сватбата.

Държавната такса за развод по взаимно съгласие е 25 лева. При постановяване на решението се определя –  допълнителна държавна такса –  по 20 лева за страна. Препис от решението струва 3 лева. Заплаща се държавната такса  върху присъдената издръжка за децата. 

Размерът на минималния адвокатски хонорар е 500 лева към момента.

С бракоразводното решение по взаимно съгласие, е възможно да се уреди собствеността по отношение на общи имоти, придобити по време на брака в режим на съпружеска имуществена общност,  както и по отношение на общите движими вещи, в който случай се начисляват  такси и разноски, както при прехвърляне на имоти по нотариален ред. Предвид факта, че подялбата на имущество в хода на бракоразводно дело по взаимно съгласие забавя и оскъпява значително процедурата, това рядко се прави. 

5. Колко време отнема развод по взаимно съгласие

Зависи от натовареността на съда. И всеки, който ви обещае конкретен срок по-скоро ви подвежда.

Обикновено около месец и половина –  два, но е възможно да стане и е ставало многократно и в по-кратък срок.

6. Кой взема детето при развод

Ако разводът е по взаимно съгласие –  както се споразумеят съпрузите.

Когато разводът е по исков ред в големия процент от случаите детето остава за отглеждане и възпитание при майката. Съдът обаче при вземането на решението по този въпрос се ръководи от съвкупност от критерии, въз основа, на които прави преценка при  кого от родителите е в интерес за детето да остане за отглеждане след прекратяването на брака.

Известия за нови статии от адвокат Марев.